Визначному закарпатському художнику Володимиру Микиті – 90 років

Першого лютого 90-річний ювілей відзначив один із яскравих представників закарпатської школи живопису, народний художник України, академік Національної академії мистецтв України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимир Микита.

Його картини добре відомі в Україні, Європі та світі. Володимир Васильович живе й працює в Ужгороді, а народився 1 лютого 1931 року в селі Ракошино Мукачівського району. Закарпаття він любить усім серцем. Тож уся його творчість пронизана синівською любов’ю до рідного краю.

Ось як митця охарактеризовано в “Енциклопедії сучасної України”: “Микита – один із класиків закарпатської школи живопису; глибоко національний художник проникливо, із симпатією розкриває патріархальний світ закарпатського села. Сюжетні та побутові композиції, портрети, натюрморти, пейзажі відзначаються широтою тематичного діапазону, багатогранністю сприйняття навколишнього світу, яскравою індивідуальністю живописної манери. Через філософські узагальнення і символічне тлумачення реалій повсякденності Микита тяжіє до синтетичності, сповідує строгу логіку міцної композиційної побудови, що підтримується своєрідним колористичним ладом і майстерно розробленою ритмікою. Деякі полотна зберігаються у музеях України, Росії, Литви, Словаччини, Угорщини, Венесуели”. Ще більше їх – у приватних колекціях в інших країнах, а також в українських шанувальників творчості митця.

Його картини виставлялися в галереях багатьох міст Європи та інших континентів. За свою плідну й багаторічну творчу діяльність він відзначений цілою низкою нагород і премій. Зокрема, орденами Ярослава Мудрого V і IV ступенів.

Митця щиро вітали колеги, столичні та зарубіжні друзі й шанувальники, численні творчі колективи, керівники Ужгорода й Закарпаття і бажали йому міцного здоров’я, щастя, добробуту, любові та Божої ласки. А ще – аби доля добирала тільки яскраві барви, а муза дарувала натхнення і завзяття бачити й творити прекрасне. Йому дякують за справжнє мистецтво, у якому пульсує доброта, енергія й радість життя.

Василь НИТКА.

Фото Володимира БАЛЕГИ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *