Предками судді Джон Робертс, який приймав присягу у Байдена, були русини з Пряшівщини

66-річний Джон Гловер Робертс (John Glover Roberts) — відомий американський юрист, голова Верховного суду США з 29 вересня 2005 року. Саме він приймав присягу у американських президентів Обами, Трампа, Байдена.

Але найцікавіше, що має коріння з Пряшівщини – регіону Словаччини, де віками жили етнічні  русини, лемки. Власне місто Прешов (Пряшів) з початку XIX століття був центром греко-католицької єпархії та культурним центром русинів. Так за оцінками дослідника Володимира Кубійовича у 1930 році на Пряшівщині проживало щонайменше 110 000 русинів. Звідси походженням, наприклад, Олександр Духнович – русинський греко-католицький священник, письменник, педагог, поет, культурний діяч.

Джон Робертс народився в 1955 році в Буффало, штат Нью-Йорк. Але його дідусь та бабуся по матері – з Пряшівщини (Спіша), з маленького села Клукнава приблизно за 25 км від Прешова.

На початку ХХ століття багато русинів та словаків залишали батьківщину та вирушали на пошуки щастя в країну безмежних можливостей.

Жозефіна Гмука та Альберт Френсіс Подраскі були першим поколінням дітей словацьких емігрантів, які залишили Спіш і оселилися за океаном.

У них народилася донька Розмарі (1929-2019). Вона працювала в Пенсильванії та Нью-Йорку представником служби обслуговування супермаркетів. Її син Джон Робертс був призначений у 2005 році президентом Джорджем Бушем на посаду голови Верховного суду.

Свої дитячі роки Джон провів у Північній Індіані, де навчався у приватній школі-інтернаті. Закінчивши середню школу, вступив до Гарвардського університету, де отримав ступінь бакалавра в області історії. Також навчався у Гарвардській школі права, у 1979 році йому було присуджено ступінь доктора права.

З 1980 по 1981 рік Робертс працював помічником Вільяма Ренквіста — майбутнього голови Верховного суду США. У 2003 році був призначений на посаду судді Федерального апеляційного суду округу Колумбія.

У вересні 2005 року коли помер Вільям Ренквіст, голова Верховного суду Сенат США затвердив кандидатуру Робертса і 29 вересня 2005 року він вступив на посаду, ставши в свої 50 років наймолодшим головою Верховного суду за останні 200 років.

Цікавий факт: 20 січня 2009 відбулася інавгурація 44-го президента США Барака Обами, на якій Робертс приймав його присягу. Однак він переплутав порядок слів, через що президент, що повторював за ним слова присяги, виголосив її неправильно. Через це було прийнято рішення про проведення повторної церемонії, яка відбулася наступного дня в Білому домі. У наступних інавгураційних Президентів США верховний суддя помилок більше не робив. Робертс приймав присягу у Дональда Трампа і Джозефа Байдена 20 січня 2017 та 20 січня 2021 року відповідно.

У 1996 році Джон Робертс одружився у Вашингтоні на Джейн Салліван. У сімейної пари двоє усиновлених дітей — Джозефін і Джон.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *