«Хто володіє інформацією, той володіє світом»

А чи знаєте ви, що фраза «Хто володіє інформацією, той володіє світом» стала знаменитою завдяки прагненню Ротшильдів першими дізнаватися новини. Це їх прагнення, а також єдине (крім грошей) хобі — розведення поштових голубів — одного разу допомогли їм зробити цілий статок.

Це було в 1815 році, коли після тріумфального повернення Наполеона, так званих «ста днів», фондові біржі чекали результату вирішальної битви при Ватерлоо. Чекали його і брати Ротшильди: Натан — в Лондоні, Якоб — в Парижі, попередньо добряче поповнивши свої голубники в північно-західній Європі.

Початок бою явно було за Наполеоном, про це сповістили Лондон. Але спостерігачі не передбачали, що на допомогу армії Веллінгтона прийде прусський корпус Блюхера, який і вирішить долю бою. Наполеон був повалений.

Голуби з шифрованими донесеннями про це були терміново відправлені Ротшильдам. Вранці Натан вже журився з приводу успіхів Наполеона і продавав свої акції. Той же трюк виконав в Парижі і Якоб. На біржі почалася паніка — адже Ротшильди, які все новини  дізнаються першими, продавали папери. Продавати почали все, стався обвал англійських, австрійських, прусських цінних паперів.

А в цей час агенти Ротшильдів скуповували ці ж папери за безцінь. Тільки через дві доби на біржі дізналися, що насправді Наполеон битву програв. Люди втрачали статок, а Ротшильди за один день заробили 40 мільйонів фунтів стерлінгів і стали володарями значної частини британської економіки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *