Наша історія: 19 та 20 травня 1934 року в Ужгороді відбувся авіаційний фестиваль

19 та 20 травня 1934 року в Ужгороді відбувся авіаційний фестиваль, організований місцевим відділенням Авіаційної ліги Масарика (скорочено MLL. вона займалася популяризацією авіації, підтримувала авіамодельний та планерний спорт; це своєрідний аналог сучасного ТСО України) за активної участі Ужгородського гарнізону, військових льотчиків та органів цивільної оборони. На аеродромі за оцінками журналістів зібралося понад 7 тисяч глядачів, ще кілька тисяч спостерігало за повітряними баталіями з вулиць міста.

У суботу ввечері на набережній був влаштований великий феєрверк, а над містом у променях прожекторів літав літак MLL.

Недільного ранку на ужгородському аеродромі приземлилося 10 військових літаків 13-ї ескадрильї, що прилетіли з Кошиць, 3 літаки 37-ї ескадрильї з Братислави та румунські пілоти на трьох Мессершмі́ттах (нім. Messerschmitt). Всього в авіаційному святі в Ужгороді брали участь 13 чехословацьких військових літаків, 3 літаки румунської авіакомпанії ARPA, 1 пасажирський Fokker компанії ČSA та 3 навчальні літаки MLL (два з Ужгорода та 1 з Кошиць). Втім, в Ужгороді не дочекалися одного з найочікуваних гостей – відомого чеського планериста Ельніца: літак, який тягнув за собою планер з пілотом, з-за втрати орієнтації залетів на територію Угорщини, і був повернутий лише за кілька тижнів.

Також в аеропорту була розвернута виставка ужгородського авіамодельного клубу, а також відбулися змагання з авіамодельного спорту.

В першій половині неділі льотчики продемонстрували авіаційні акробатичні польоти, а також розіграли повітряний бій під час умовного нальоту на Ужгород. П’ять бомбардувальників з Кошиць атакували місто. Захист міста від нальоту забезпечувала група з трьох винищувачів з Братислави. З землі бомбардувальників обстрілювали з численних кулеметів та двох зенітних гармат.

Пізніше в аеропорту відбулися стрибки парашутистів, а члени ужгородського планерного гуртка продемонстрували власноруч створений планер Скаут. 50-ти відвідувачам свята була надана можливість здійснити оглядові польоти над Ужгородом та його околицями на 5-місному транспортному літаку MLL…

    «Родзинкою» виступу військових став наліт 5 бомбардувальників на спеціально для цього збудоване на околиці аеропорту імпровізоване село: вибухи, свист бомб і шрапнелі, шалена стрільба з зеніток та кулеметів…

Закінчилося свято урочистим маршем підрозділів ужгородського гарнізону та екіпажів літаків, під час якого староста Ужгорода Костянтин Грабар вручив пілотам пам’ятні медалі (плакети).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *