Іван Фернандес Анай: Мені важливіше зберегти гідність, ніж виграти золоту медаль.

Мало хто пам’ятає перемоги іспанського бігуна Івана Фернандеса Анайя, але його ім’я знає чи не кожен, хто долучився до світу спорту за гідний вчинок.

У грудні в Наваррі проходили важливі змагання з легкої атлетики. На кону був солідний призовий фонд, в забігах брали участь найсильніші спортсмени світу, в тому числі кенієць Абель Мутаї, бронзовий призер Олімпійських Ігор в Лондоні в бігу на 3000 метрів з перешкодами. У своїй коронній дистанції Мутаї впевнено лідирував і на турнірі в Наваррі. Але приблизно за десять метрів до кінця дистанції кенійський бігун зупинився, помилково вирішивши, що він уже перетнув фінішну лінію. Мутаї зупинився і почав плескати уболівальникам, не розуміючи на іспанських підказок про те, що кінець дистанції тільки через десять метрів.

Втік другим іспанець Іван Фернандес Анайя наздогнав кенійця і міг би легко закінчити забіг на першому місці. Але замість того, щоб використовувати помилку суперника, Анайя взявся … штовхати кенійця в спину і рукою показувати йому, де знаходиться фінішна риса.

Іспанська бігун упустив вірну можливість перемогти, він фактично привів кенійця до фінішу і не обігнав його.

На изображении может находиться: 4 человека, люди занимаются спортом, шорты и на улице

Коли після закінчення дистанції Івана Фернандеса Анайя запитали, невже він не хотів перемогти, то 24-річний чемпіон Іспанії в бігу на 5000 метрів відповів: «Ні, я дуже хотів виграти. Але навіть якби на кону було місце в складі збірної Іспанії для поїздки на чемпіонат Європи, я все одно зробив би також. Я не заслуговував на перемогу — відрив був великий, і я не мав шансів наздогнати суперника, якби він не помилився. Мені важливіше зберегти гідність, ніж виграти золоту медаль. Знаєте, всі ми бачимо, які речі часом відбуваються в футболі, в суспільстві, в політиці … Люди занадто часто бачать неправильні моделі поведінки. Я радий, що вчинив інакше, і зробив цей жест чесності».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *