Чому в США не можливий Майдан і чому в Україні панує беззаконня

Редакція сайту fenixslovo.com розпочинає цикл публікацій закарпатського юриста, журналіста і політика Олексія Фазекоша, який демонструє цікавий підхід до аналізу сучасних українських реалій, з точки зору тих складних процесів глобалістичного характеру, які зараз мають місце у світі.

Нижче публікуємо першу статтю цього циклу:
Олексій Фазекош

Останні події у США показали, що демократія і порядок можуть йти разом і виграє від цього народ країни.

Президент США Доналд Трамп закликав своїх прихильників штурмувати будівлю парламенту, в якому збиралися оголосити лідера Демократичної партії Джона Байдена новим президентом країни.

Такого в історії країни ще не було, щоб Президент, Верховний головнокомандувач, глава Уряду, послав людей на незаконні дії проти Конгресу.

Чим сильні Сполучені Штати Америки? Тим, що там активні громадяни завжди готові вийти на вулицю. Трамп теж має сильну громадську підтримку в країні. Тому через годину після заклику натовп прихильників президента без жодних вагань йде на штурм Капітолію. Поліція відкрила вогонь і застрелила  чотирьох протестувальників, але не дивлячись ні на що Капітолій захоплений, засідання зірвано, члени Конгресу залишили будівлю.

Здавалось що наступає катастрофа. Росія зловтішає: сама потужна держава у світі розколюється.

Але відповідальність за державу бере верх над корпоративною партійною солідарністю. Віцепрезидент США Майкл Пенс, соратник Трампа, який після перемоги Байдена,  разом з Трампом втрачає владу, першим виступив проти дій президента США! Пенс наказав ввести в столицю війська для захисту законодавчого органу влади та виступив із засудженням захоплення Капітолію.

Колишній президент США Джорж Буш, однопартієць Трампа та один зі стовпів керівної республіканської партії, негайно виступив із засудженням Доналда Трампа.

Губернатор штату Меріленд, представник Республіканської партії, першим направив до столиці поліцію для придушення спроби захоплення Конгресу.

Депутати всієї Республіканської партії негайно виступили проти Трампа і відкликали всі позови щодо оскарження результатів виборів, фактично миттєво визнавши Байдена переможцем.

Всі головні соцмережі негайно заблокували всі заклики Трампа штурмувати Конгрес, і видалили його аккаунт.

Яка свобода слова? Порушувати закон і загрожувати державі не дозволено нікому, навіть главі держави! Всіх ворогів держави — в бан!

Поліція і Нацгвардія в найкоротший час очистили Капітолій, Конгрес продовжив роботу і незабаром Байден був оголошений Новим президентом США.

Президент Трамп за чотири години виявився ізгоєм в Державі, у власній політичній партії, в соцмережах і медіа. І змушений був виступити зі зверненням до своїх прихильників утриматися від будь-яких штурмів і насильства.

Трамп не просто програв — він покрив себе ганьбою, і став ізгоєм у владі.

У США неможливий Майдан. Тому що державу захищають відповідальні та професійні інститути влади, тому що політична конкуренція там поважається самою владою, тому що суспільство захищає свою державу, тому що навіть для керівної політичної партії репутація, закон і держава важливіше, ніж поточні амбіції політичних лідерів.

Америка показала світу вкотре не слабкість, а силу, могутню силу американської демократії. І цієї сили нам треба вчитися і робити висновки.

В Україні як би президент не порушував закон, його партія і його адміністрація та офіс ніколи не стануть на сторону закону, а завжди будуть виправдовувати будь-яку корупцію, будь-яку зраду своєї країни, навіть роботу на ворожу агентуру.

Керівна партія охоче виправдовує беззаконня і нічого не робить для того, щоб бандити сиділи в тюрмах і щоб прийшла весна з посадками, а навпаки, захищає своїх корупціонерів.

Поки у нас не будуть працювати інститути держави, Майдан і протести будуть залишатися в Україні єдиним засобом навести порядок в країні.

Простий висновок і як ще далеко до нього нашій державі.

В нашій державі  поки що панує не сила закону, а сила беззаконня, не право і справедливість, а корпоративні інтереси та відсутність державництва, як такого.

Олексій Фазекош

Голова Ради адвокатів Закарпатської області, кандидат юридичних наук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *