Через бездіяльність Мукачівської районної ради освітяни Мукачівської громади можуть залишитися без зарплат

Через неспроможність  Мукачівської районної ради зібратися на засідання та передати їх у власність міста, як це вимагає закон, сотні освітян можуть вже в січні залишитися без зарплат.

Йдеться в тому числі й про школи в селах, які приєднано до Мукачівської міської територіальної громади.

В пресслужбі Мукачівської міськради зазначають, що Мукачівська районна рада й досі не передала освітні заклади власність міській територіальній громаді.

Наразі місто не може їм оплачувати зарплату, адже працівники не перебувають у в трудових відносинах з Мукачівською міською радою.

Через бездіяльність районної ради Мукачівська міська рада терміново звернулася до ОДА, департаменту освіти та науки, департамент фінансів, в головне управління Державної казначейської служби України в Закарпатській області, Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області, Мукачівської РДА та Мукачівської районної ради щодо фінансування заробітних плат в садочках та школах у приєднаних селах.


Пропонуємо зміст звернення міської влади Мукачева до обласних органів влади

Рішенням Мукачівської міської ради 8-го скликання від 26.11.2020 року №6 розпочато процедуру реорганізації Доробратівської, Завидівської, Залужанської, Ключарківської, Макарівської, Негрівської, Пістрялівської та Форношської сільських рад шляхом приєднання до Мукачівської міської ради. Даним рішенням ради визначено, що Мукачівська міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов’язків вищевказаних сільських рад.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців завершено процедуру реорганізації шляхом приєднання вищезазначених сільських рад 05.01.2021р.

Проте, станом на сьогодні, до Мукачівської міської територіальної громади в особі Мукачівської міської ради не передані заклади (юридичні особи) сфери освіти (сіл Завидово, Залужжя, Ключарки, Макарьово, Пістрялово та Форнош), що перебувають у власності Мукачівської районної ради. Вказана ситуація є наслідком не прийняття відповідних рішень Мукачівською районною радою. Відповідно до положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» та Закону України №1081-IX від 15.12.2020 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», районні ради здійснюють передачу зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст у власність сільських, селищних, міських територіальних громад установ та закладів, розташованих на їхній території, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, визначеного цим Кодексом. З 1 січня 2021 року видатки на функціонування зазначених установ і закладів плануються та здійснюються з бюджетів таких територіальних громад. Згадані заклади освіти – Барбівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Мукачівської районної ради Закарпатської області, Завидівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Мукачівської районної Закарпатської області, Залужанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Мукачівської районної ради Закарпатської області, Ключарківська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Мукачівської районної ради Закарпатської області, Макарівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Мукачівської районної ради Закарпатської області, Пістрялівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Мукачівської районної ради Закарпатської області, Форношська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів з угорською мовою навчання Мукачівської районної ради Закарпатської області — не передані у власність Мукачівській міській територіальній громаді в особі Мукачівської міської ради.

Працівники шкіл працевлаштовані в закладах освіти, власником та засновником яких є Мукачівська районна рада, в трудових відносинах з Мукачівською міською радою не перебувають. Проте, нормами Бюджетного кодексу України (зі змінами) та рішенням Мукачівської міської ради від 22.12.2020р. №111 «Про бюджет Мукачівської міської територіальної громади на 2021 рік» передбачено фінансування цих закладів.

Враховуючи вищевикладене, просимо Вас у найкоротші терміни надати роз’яснення щодо алгоритму та механізму фінансування вказаних закладів (юридичних осіб) сфери освіти з 01.01.2021 року коштом бюджету Мукачівської міської територіальної громади у зв’язку з відсутністю рішення Мукачівської районної ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *