9 січня 1890 рік. Народився чеський письменник, журналіст Карел Чапек

Для більшості Чапек відомий, як письменник-фантаст, який першим ввів в обіг термін «Робот» (у п’єсі R.U.R.) та написав культову «Війну з саламандрами»(1936 р.)
Крім фантастики Карел Чапек писав твори засновані на реальних подіях. Один з таких романів – «Гордубал» (входив до циклу «Трилогія» 1932-1933 рр.).
У романі розповідається про повернення додому Юрая Гордубала, який вісім років перебував на заробітках в США. Заробивши значну суму грошей він сподівається на щасливе життя у якому він, його дружина Поланя та дочка Гафійка разом будують сімейний затишок.
Однак незабаром ідилія виявляється особистим пеклом для Юрая. Дружина – зраджувала і продовжує це робити з наймитом Штефаном. Невдовзі змовившись – коханці вбивають Гордубала. Пізніше слідство виявить, що Юрай міг померти тієї ж ночі своєю смертю, оскільки був смертельно хворим.
У другій частині – читач отримує ще один погляд на події, що передували трагедії. Третя частина присвячена судовому процесу на Поланею та Штефаном.
Першу екранізацію роман отримав у 1937 році (режисер Мартін Фрич).
Другий раз кінопостановку здійснили у 1979 р. (режисер Ярослав Балік, головну роль зіграв «Товариш Сухов» – Анатолій Кузнєцов).
Цікаво, що джерелом натхнення для створення роману для Карела Чапека стала публікація у газеті «Лідове новіни», співробітником якої був Карел Чапек під заголовком «Підкарпатська трагедія».
У статті журналіст Бедржиха Голомбек написав про судовий процес у м. Брно під час якого розглядалася справа про вбивство підкарпатського селянина Юрая Гардубея його односельцем Василем Маняком і дружиною Юрая – Поланею Гардубейовою (за попередньою змовою). Всі троє були жителями с. Барбово. Оригінал статті (чеською мовою) за посиланням:
Звіт послужив Чапеку поштовхом до створення роману. Вже 27 листопада 1932 року він почав друкуватися з продовженням в цій же газеті: https://www.lidovenoviny.cz/ctecka.aspx?d=27.11.1932…
Публікація була закінчена 21 січня 1933 року. У тому ж році він вийшов окремою книгою у видавництві Франтішека Борового.
Мукачівська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *