2 січня – День наукової фантастики

Історії, засновані на певних припущеннях, вигадках, уяві в галузі науки й техніки, а також їх вплив на навколишній світ і людину складають сьогодні невіддільну частину нашого життя. Science Fiction Day був заснований любителями наукової фантастики США у 2012 році на честь дня народження одного з її стовпів, письменника Айзека Азімова, який припадає на 2 січня.

Народився Ісаак Юдовіч Озимов в 1920 році в білоруському містечку Петровичі. Коли хлопчикові було 3 роки, сім’я перебралася в Америку. Там батько відкрив кондитерську лавку. Ісаак-Айзек допомагав в крамниці та запоєм читав журнали і книги. Мати наполягла на тому, щоб віддати хлопчика раніше в школу і для цього змінила в паперах день його народження на 7 вересня 1919 року. У 1939 році була надрукована розповідь Азімова «Загублені у Вести», а незабаром побачив світ перша його збірка оповідань «Я, робот», який приніс авторові широку популярність. В оповіданні, що дав назву збірці, Азімов сформулював 3 закони робототехніки (сам він говорив, що автор законів його друг і редактор Джон Вуд Кемпбелл, а Кемпбелл, своєю чергою, стверджував, що просто вичленував закони з уже написаного Азімовим):

  1. Робот не може заподіяти шкоду людині або своєю бездіяльністю допустити, щоб людині було завдано шкоди.
  2. Робот повинен коритися всім наказам, які дає людина, крім тих випадків, коли ці накази суперечать Першому закону.
  3. Робот повинен піклуватися про свою безпеку тою мірою, в якій це не суперечить Першому або Другому законам.

Довгий час Азімов поєднував письменницьку діяльність з викладанням в університеті Бостона, на медичному університеті. Біохімія, філософія, астрономія, зоологія, ядерна фізика — широта його інтересів вражає уяву. За все життя він написав 467 книг (в тому числі наукові праці, як Ph.D. з біохімії). Серед кращих творів письменника — романи «Космічні течії», «Сталеві печери», «Самі Боги».

У 1970-ті роки Айзек Азімов повністю зосередився на літературній діяльності, працював мало не цілодобово, виходячи з дому лише в результаті наполегливих прохань дружини. Зрештою, така напружена діяльність позначилася на його здоров’ї: в 1977 році письменника наздоганяє інсульт, в 1983 році — інфаркт. Ці удари долі він сприйняв як виклик: сів на дієту, став займатися на тренажері й в такому режимі прожив ще майже 10 років. Помер Айзек Азімов 6 квітня 1992 в Нью-Йорку, йому було 72 роки.

Складно сказати, чому саме день народження Азімова був прийнятий за центральну дату для любителів наукової фантастики. Чому не день народження її засновника, Жюля Верна? Чому не Герберта Уеллса або Джорджа Оруелла? Чи не Рея Бредбері, Роберта Хайнлайна, Артура Кларка та інших?

Теперішні напрямки наукової фантастики, або sci-fi, відзначені певними жанровими рисами: «тверда» наукова фантастика, соціальна фантастика, хронофантастика, альтернативно-історична фантастика, апокаліптична і постапокаліптична фантастика, космічна опера або планетарна фантастика, кіберпанк — напевно щось забули. Але заслугою кожного напряму є те, що багато ідей, викладені у творах письменників-фантастів, рано чи пізно ставали реальністю. Так, сьогоднішній іменинник Айзек Азімов ще в 60-х передбачив безпілотники на Марс, рухомі тротуари для поїздок на невеликі відстані в даунтауні, кухонне начиння, яка буде перетворювати воду в каві, і перетворення людства у своїй більшості в расу наглядачів за роботами — нудьга в таких умовах стане для людства серйозною проблемою.

Ну а чим можна найкраще розвіятися, як не твором науково-фантастичної літератури?

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *