Мукачівський шахіст Сергій Овсеєвич був близьким до здобуття медалі на чемпіонаті України

Епідеміологічна ситуація в Україні залишається надзвичайно складною. Тож не дивно, що переважна більшість змагань була скасована й багато спортсменів провели 2020 рік, як кажуть, на голодному пайку, пише Карпатський об’єктив.

Шахи в цьому плані не виняток. Хоча це й інтелектуальний вид протиборства, особистий контакт, безперечно, трапляється, а отже, зберігається небезпека перенесення коронавірусу.

Утім, попри всі перешкоди, Федерація шахів України після певних роздумів таки прийняла рішення провести чемпіонат країни з класичних, швидких та блискавичних шахів серед чоловіків. Аби не наражати провідних гросмейстерів на зайві контакти, місцем проведення змагань обрали невелике затишне село Омельник на Полтавщині. Організатори вжили всіх необхідних заходів перестороги. Спортсмени грали в масках, шахівниці знаходилися на відстані не менш як півтора метра, і кожен гравець проходив обов’язковий щоденний безконтактний скринінг температури. Ось за таких незвичних умов проходив цьогорічний чемпіонат.

Протягом двох тижнів відбулися три окремі турніри. У 5-хвилинках переміг один із найперспективніших шахістів України – 18-річний киянин Кирил Шевченко. У рапіді підсумкову турнірну таблицю очолив Олександр Зубов з Миколаєва.

Найбільш очікуваним і цікавим етапом змагань виявився чемпіонат з класичних шахів, адже що там не кажи, але «класика» завжди визначала реальну силу гравців та їхнє місце в табелі про ранги.

І саме в цьому турнірі представник Срібної Землі – 46-річний міжнародний гросмейстер з Мукачева Сергій Овсеєвич – мав серйозні шанси поборотися за звання чемпіона України.

Хоча Закарпаття і не вважається шаховим краєм, двоє наших краян у різні часи змогли підкорити найвищу шахову вершину країни. У 1979 році це вдалося ужгородцю Володимиру Охотнику (хоча заради справедливості зауважимо, що він тоді представляв Дніпропетровщину й лише через два роки переїхав на постійне місце проживання на Закарпаття). А через 27 років звання чемпіона України виборов ужгородець Захар Єфименко.

У «класичному» чемпіонаті взяли участь 38 провідних гравців, серед яких 17 міжнародних гросмейстерів та 16 міжнародних і ФІДЕ майстрів. Спортсмени змагалися в 9 турів швейцарської системи.

Початок турніру виявився в Сергія трохи млявий – п’ять нічиїх поспіль і місце десь у середині турнірної таблиці. Але в наступних турах гра, як кажуть, пішла, і в активі мукачівця з’явилися три повноцінні одинички, що дозволило йому стрімко ввірватися до групи лідерів. Перемога в останньому турі майже гарантувала нашому земляку потрапляння в призери, але жереб витягнув йому найсильнішого суперника та головного фаворита, чотириразового чемпіона України Антона Коробова з Києва, який випереджав усіх конкурентів на одне очко.

У цьому поєдинку лідерів переможця не було виявлено. Тож звання чемпіона України із 7 очками з 9 можливих цілком заслужено виборов Антон Коробов. А Сергій Овсеєвич разом із п’ятьма іншими гросмейстерами поділив друге – сьоме місця. Усі здобули по 6 очок. На жаль, невпевнений старт не дозволив закарпатцю ввійти до призової трійки. «Срібло» чемпіонату дісталося Кирилу Шевченку, а «бронза» – одеситу Юрію Кузубову.

Що ж, трохи не пощастило, але виступ нашого спортсмена на всеукраїнській арені за умов потужної конкуренції з боку провідних гросмейстерів країни, безумовно, був дуже вдалим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *