Яка тривалість року і як її визначають

Напевно Ви знаєте, що рік — це період, за який Земля робить повне коло навколо Сонця. Також вам, мабуть, відомо, що тривалість року становить не точно 365 діб, а 365 + 1/4, через що кожен четвертий рік є високосним (він на 1 день довший).
Але проблема полягає в тому, що різні способи визначення точної довжини проміжку, за який Земля обертається навколо Сонця дають різний результат. Причина цього — відмінності земної орбіти від ідеальної, викликані прецесією, обуренням, внесеним в рух Землі іншими планетами та іншими причинами.
Найбільш загальноприйнятим визначенням року є проміжок часу між двома весняними рівноденнями — це так званий тропічний рік. Зараз довжина тропічного року дорівнює 65 день 5 годин 48 хвилин 45,19 секунди.
Інший спосіб виміряти тривалість року — визначити зміна його положення щодо нерухомих зірок. Визначений таким чином зоряний рік виявляється на 20 хвилин і 4 секунди довше тропічного.
Третій спосіб — так званий аномалістичний рік, тобто проміжок часу, що проходить між моментами максимального зближення або видалення Землі від Сонця. Зараз його тривалість складає 365 діб, 6 годин, 13 хвилин 52,6 секунди.
Так що нічого особливо містичного з точки зору об’єктивної фізики опівночі 31 грудня не відбувається: все це лише умовності, прийняті людьми для створення зручної хронологічній системи відліку.

Однак нехай це вас не бентежить: у загальному підсумку, з подібних умовностей, ще іменованих традиціями, і складається наше життя! Так радіймо, коли нам представляється така можливість!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *