Як пити алкоголь без шкоди для здоров’я

Іноді відмовитися від пари келихів (особливо у свята) просто неможливо. Ми поговорили з доктором, щоб дізнатися, як знизити негативний вплив спиртних напоїв на організм.

1. Розраховуйте дозу. Дозволена лікарями кількість алкоголю — це 8 мл спирту на добу. Це означає, що без проблем організм дорослої людини може переробити 150 мл вина або 30 мл міцного алкоголю на добу. Причому майте на увазі, що принцип «утримуватися від алкоголю весь тиждень, а потім у вихідні випити цілу пляшку», звичайно ж, не працює. Такий підхід сильно перевантажує організм.

2. Вибирайте тільки якісний алкоголь. З алкогольними напоями принцип «менше, але краще» – один з найнадійніших. Купуйте тільки сертифіковану продукцію в перевірених магазинах.

3. Після кожної порції алкоголю випивайте склянку води без газу. Часто під час застілля ми забуваємо пити воду, а це велика помилка. Річ у тому, що алкоголь сприяє зневодненню, так що чергування вина з водою допомагає відновити баланс рідини. Не кажучи вже про те, що вранці після свята ви будете почувати себе набагато краще.

4. Не змішуйте напої. Так, ця стара істина може вас насправді виручити. Не потрібно ні підвищувати, ні знижувати градус — протягом вечора пийте тільки той напій, з якого почали. І будьте особливо обережні з коктейлями. Якщо дуже їх любите, то змішуйте їх самі, з якісних інгредієнтів. І намагайтеся вибирати рецепти, для яких потрібен тільки один алкогольний інгредієнт, а все інше — соки або газована вода.

5. Слідкуйте за тим, що їсте. І ні в якому разі не нехтуйте прийманням їжі в день, коли приймаєте алкоголь — шлунок не повинен бути порожнім. Ідеальна закуска для застілля — овочі, легке м’ясо і риба.

6. Перестаньте пити, як мінімум, за 3 години до сну. Чому це важливо? Тому що вночі шлунково-кишковий тракт повинен відпочивати, він просто не запрограмований на те, щоб у нічний час переробляти алкоголь (а заодно і важку їжу). А значить, алкоголь, випитий безпосередньо перед сном, засвоюється і виводиться з організму повільніше. Саме це і стає причиною поганого самопочуття вранці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *