Новий штам коронавірусу з Великобританії має найбільше мутацій із відомих

Новий штам коронавірусу, B.1.1.7, що почав ширитися світом з Великобританії, має 17 мутацій. Таку велику кількість генетичних модифікацій одночасно дотепер не реєстрували в SARS-CoV-2, згідно з попередніми даними міжнародної групи науковців.

Із 17 мутацій, що властиві новому штаму коронавірусу, вісім стосуються генів, які кодують білковий шип на поверхні вірусу. Одна з них має назву N501Y, і її пов’язують зі збільшенням зв’язування вірусного білка до рецепторів ACE2 на поверхні людської клітини. Інша має назву 69-70del, і пов’язана з нестачею двох амінокислот, що, ймовірно, допомагає вірусу уникати імунної відповіді у пацієнтів з ослабленим імунітетом.

Вперше згаданий новий штам коронавірусу виявили ще 20 вересня на південному сході Англії. Станом на середину листопада вже близько 26 відсотків заражень COVID-19 були викликані цим штамом, а на початок грудня в Лондоні 60 відсотків інфікованих COVID-19 були носіями цього варіанту. Наразі науковці не впевнені, чи він є небезпечнішим за інші штами. Вчені наголошують на необхідності подальших ретельних досліджень геному коронавірусу та посиленні епідеміологічного нагляду.

Між тим, “британський” коронавірус виявили вже й у таких країнах як Нідерланди, Данія, Австралія, а в ПАР повідомили про поширення іншого нового штаму.

Ген неандертальців може сприяти проникненню коронавірусу всередину клітин

Німецькі науковці з’ясували, що від 2 до 8 відсотків євразійців є носіями генетичної варіації, що походить від неандертальців, яка вдвічі підвищує ризик захворіти на важку форму COVID-19. Про це написано у препринті науковців, опублікованому на сайті bioRxiv Робота ще не була рецензованою.

Люди, які мають особливий варіант гену неандертальців, що кодує фермент дипептидилпептидазу-4 (DPP4) можуть мати в два-чотири рази вищий ризик захворіти на COVID-19 з серйозними ускладненнями, згідно з новою роботою. Усе через те, що цей варіант DPP4 може використовуватися SARS-CoV-2 для проникнення в клітину, хоча зазвичай для цього вірус використовує рецептори ангіотензинперетворюючого ферменту (ACE-2) на поверхні клітин. Вченим відомо, що інший коронавірус, збудник близькосхідного респіраторного синдрому (MERS), теж проникає в клітини через DPP4.

Якщо результати підтвердяться, це дасть змогу припустити, що ліки проти діабету, націлені на вказаний білок, можуть допомогти в лікуванні коронавірусної інфекції.

США схвалили використання вакцини Moderna, а в ЄС рекомендують вакцину Pfizer

Американське управління з продовольства і медикаментів (FDA) надало дозвіл на використання в Сполучених Штатах вакцини проти нового коронавірусу від фармацевтичної компанії Moderna. А в Європейському Союзі Європейське агенство з лікарських засобів дозволило щеплення людей вакциною від Pfizer-BioNTech.

FDA схвалило використання вакцини від Moderna для всіх осіб у США віком старше 18 років. Американський уряд планує завезти майже шість мільйонів доз вакцини, щеплення якою може початися вже найближчими днями. Раніше американський регулятор вже дав дозвіл на щеплення іншою вакциною проти COVID-19, від компаній Pfizer та BioNTech.

Тим часом Європейське агенство лікарських засобів (EMA) схвалило використання вакцини проти COVID-19 від фармацевтичних компаній Pfizer та BioNTech. Організація рекомендує щеплення цією вакциною осіб старше 16 років. Це перша протикоронавірусна вакцина, що отримала рекомендацію EMA. Надалі для уможливлення масової вакцинації в ЄС дозвіл повинна надати Європейська комісія, що за словами голови комісії відбудеться ввечері 21 грудня. А вакцинацію в ЄС планують почати 27-29 грудня.

Вакцини проти коронавірусу Moderna та Pfizer-BioNTech одними з перших пройшли три фази клінічних досліджень на людях. Результати випробувань першої наразі не опубліковані в рецензованому науковому журналі, але попередні дані вказують на її ефективність в запобіганні симптоматичної інфекції в приблизно 94 відсотки. Такий результат має і вакцина Pfizer. Однак представники Moderna зазначають, що їхню вакцину можна зберігати в умовах звичайної морозильної камери, тоді як вакцину Pfizer необхідно тримати за температури близько -70 градусів Цельсія.

nauka.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *