Дмитро Лихачов: Мудрість – це розум з’єднаний з добротою. Розум без доброти – хитрість

Ще в радянські часи мав можливість познайомитись з  відомим радянським, російським філософом, філологом, академіком АН СРСР Дмитром Лихачовим. Це був зразок мудрості і інтелігентності, чого нам зараз дуже не вистачає.

На теренах інтернету знайшов цікаві й повчальні думки Дмитра Сергійовича, які варті того, щоб час від часу перечитувати:

Мені багато років, і я думаю, звичайно, про те, що скоро доведеться піти. Ми приходимо з таємниці та повертаємося в таємницю. Страшно мені? Не знаю. Ні, я не боюся, але сумую дуже і сумую, і думаю, чи все так я зробив? Чи завжди зміг поступити по совісті? Чи не часто кривдив людей? Встигав вчасно вибачитися?
Мені хочеться нагадати думку, бути може, банальну, але для мене дуже серйозну: невеликий крок для людини — великий крок для людства. Виправити людство не можна — можна виправити тільки самого себе. Нагодувати дитину, не сказати грубого слова, перевести через дорогу старого, втішити того, хто плаче, не відповісти на зло, дорожити своїм покликанням, зуміти дивитися в очі іншій людині. Все це набагато простіше для однієї людини, але для всіх відразу дуже важко. Ось чому завжди потрібно починати питати з себе. Адже це теж ознака культури — жити, не надто багато собі прощаючи. Моє улюблений вислів — обов’язково посади дерево — навіть якщо завтра кінець світу.

Мудрість — це розум з’єднаний з добротою
Розум без доброти — хитрість

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *