«Хаябуса-2» доставила на Землю ґрунт з астероїда Рюгу

Японська міжпланетна станція «Хаябуса-2» відправила на Землю зразки ґрунту з астероїда Рюгу. Капсула з пробами впала у безлюдній частині Австралії 6 грудня, через кілька годин її знайшли співробітники Агентства аерокосмічних досліджень Японії, про що вони повідомляють на сайті агентства та у твіттері місії.

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
Що сталося?

Космічний апарат «Хаябуса-2» відправив на Землю капсулу діаметром близько 40 сантиметрів зі зразками ґрунту, зібраними з астероїда Рюгу. Коли капсула знаходилася на висоті 10 кілометрів над поверхнею, спрацював парашут, щоб уповільнити її падіння. Вона приземлилася на півдні Австралії, у безлюдній місцевості біля поселення Вумера. Приблизно через дві години після входу капсули в атмосферу Агентство аерокосмічних досліджень Японії (JAXA) заявило, що його пошукова група вертольотів знайшла капсулу в запланованій зоні посадки. Це другий випадок повернення матеріалу з астероїда на Землю. Перший здійснив попередник апарата «Хаябуса-1», який доставив зразки з астероїда Ітокава у 2010 році.

Слід від падіння капсули. JAXAСлід від падіння капсули. JAXA

Спеціалісти вже зібрали проби газу з капсули та почали його вивчати. Цей газ міг походити від матеріалу астероїда, але це ще буде необхідно підтвердити. Детальний аналіз ґрунту Рюгу продовжать в Японії.

Якою була місія «Хаябуса-2»?

Астероїд Рюгу, сфотографований «Хаябуса-2».  JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST / Wikimedia Commons
Астероїд Рюгу, сфотографований «Хаябуса-2». JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST / Wikimedia Commons

Апарат «Хаябуса-2» стартував у грудні 2014 року, ще три роки йому знадобилося, щоб дістатися своєї цілі — астероїда Рюгу, який знаходився на відстані близько 300 мільйонів кілометрів від Землі. Міжпланетна станція зробила багато знімків його поверхні, висаджувала на астероїд модулі для аналізу, а також зібрала зразки його ґрунту. Для цього «Хаябуса-2» спочатку влучила у поверхню об’єкта невеликою кулею, щоб отримати пил та уламки породи, а потім створила 10-метровий штучний кратер, щоб зібрати матеріал з-під поверхні Рюгу. Після цього станція взяла курс на Землю. Загалом «Хаябуса-2» пролетіла понад 5,24  мільярда кілометрів.

Тепер, після закінчення своєї основної місії, «Хаябуса-2» вийде на орбіту навколо Сонця. Вона буде досліджувати астероїд (98943) 2001 CC21 у липні 2026 року та астероїд 1998 KY26 у липні 2031 року.

Навіщо вченим зразки з астероїда?

Через те, що матеріал Рюгу пористий та крихкий, метеор з подібним складом згорів би в атмосфері Землі, не діставшись її поверхні, тож ці зразки відрізнятимуться від зібраних метеоритів. Проби з цього астероїда дозволять вивчити, чи містив він органічні сполуки та воду на ранніх етапах формування Сонячної системи і чи лишилися вони на астроїді дотепер.

nauka.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *