Це той випадок, коли мовчання – «золото»

Невеличкий аналіз інтерв’ю голови Закарпатської облдержадміністрації Олексія Петрова, яке він дав журналістці Укрінформ Тетяні Когутич.

Після прочитання інтерв’ю ще раз переконався, що для Олексія Петрова депутати обласної ради – це «слуги» (не плутайте із «Слугами…»), які проголосують за «всесильного господаря».

 Чому? Це в черговий підтверджується інтерв’ю, яке ми зараз спробуємо проаналізувати.

Отже, почнемо.

Цитата: «…для мене були неочікуваними питання, пов’язані із проведенням оперативно-слідчих заходів на території Закарпатської області відносно громадянина України Василя Брензовича. Я не був уведений у курс цих справ. Можливо, саме через це і вийшов люфт у часі.»

Аналіз: Не забуваймо, що інтерв’ю дає не тільки голова Закарпатської облдержадміністрації, а й ще екскерівник департаменту контррозвідки СБУ, бойовий офіцер. Треба бути дуже наївною людиною, щоб повірити, що генерал СБУ і ще,  поки що «губернатор», не знав про плани влаштування провокацій проти угорців. Більш реально, що Олексій Петров, який в політиці самий звичайний «нуль», просто не знає, як робиться політика, можливо думає, що тут можна використати звичну «практику» спецслужб: наїхати, а потім «доїти», як це часто робиться стосовно бізнесменів. Тим більше, що з цієї провокації виходить не просто «пшик», а великий міжнародний скандал з великими політичними, фінансовими та політичними втратами для України. Незрозуміло, чому не має реакції президента на провокації СБУ в Закарпатській області.

Відносно «люфта в часі». Всі політичні сили, які представлені в обласній раді, навіть, рідна «Рідне Закарпаття», крім «Слуга народу»,  виступили з різкими заявами, якими засудили провокаційні дії СБУ стосовно КМКС та їх політичного лідера Ласло Брензовича.

Все, «коаліція» розвалюється. Хто ж буде підтримувати провладну силу, якщо їх «контора» шантажує обшуками одну з політичних сил, яка не дуже рветься в «коаліцію» з «Слуга народу»?

На злобу дня, а точніше,  на тему провокацій СБУ стосовно угорців Закарпаття, експерт з угорських питань Дмитро Тужанський написав досить цікаву аналітичну статтю в «Європейській правді»: «Проти НАТО та “сепаратизму”: як дії СБУ на Закарпатті створили проблеми для України». Рекомендую почитати. Після розміщення даної статі, для обговорення, у фейсбуці, появилось багато коментарів. Цікавий коментар одного зі співавторів даної публікації: «…обшуки на наступний день після зустрічі в ОДА, але це дуже примітивне бачення ситуації, бо рішення суду про дозвіл на обшуки був даний за тиждень (23 листопада) до власне обшуків і зустрічі в ОДА…», хоча «шкода, що тексту судового рішення не знайдеш в реєстрі» (Dmytro Tuzhanskyi).

Якщо так, то оправдання Олексія Петрова виглядають досить смішними: або генерал не професіонал, або брехач. Іншим важко пояснити його дії.

Але треба було щось терміново робити. І «розродився» через добу «губернатор» незграбною заявою, в якій він так і  не дав політичної  та правової оцінки діям СБУ, а була спроба виправдати свою мовчанку та якось захистити своїх колег з контори: «Закликаю правоохоронців провести брифінг та надати громадськості доказову базу, аби зняти питання можливих політичних інсинуацій. Зі свого боку, запрошую до відкритої та чесної розмови усіх депутатів новообраної обласної ради. Я завжди готовий до діалогу, навіть в таких важких ситуаціях». І хтось з «контори»  почув заклик Петрова?

Цитата: «… Першими озвучили звинувачення на мою адресу в цих подіях сайт Мукачево.нет (закарпатський сайт, пов’язаний із Віктором Балогою — ред.) та наближені телеграм-канали»

Аналіз: На брехливе обвинувачення генерала контррозвідки СБУ  сайт Mukachevo.net вже прореагував відповідною публікацією, в якій  «заявляє, що не публікувала від себе інформації з обвинуваченням голови ОДА у причетності його до обшуків». Даний портал тільки публікував заяви представників політичних сил, які представлені в Закарпатській обласній раді, в яких «лише припускалось, що таким чином може відбуватися тиск на угорську меншину. Згадки про Олексія Петрова не було.» (http://www.mukachevo.net/ua/news/view/2248997).

В одному зі своїх постів у фейсбуці Олексій Петров, в якому він переконливо твердить, що буде головою обласної ради й тому не збирається йти з Закарпаття (подібне губернатор твердить і в інтерв’ю, яке ми аналізуємо – прим.), приведено ним русинське прислів’я: «Кербач лускать в конци». Так от ми приведемо ще одне русинське прислів’я: «На злодійові шапка горить». Думаю, що читач далі висновок зробить сам.

Цитата: «Офіційно — ні, без диктофона — можу й назвати ідповідь на питання про замовників провокації – прим.). Але і без слів про конкретного замовника чи виконавця цих ідей я можу заявити, що це — підготовлена акція. Ми вже це проходили у 2018 році: борди зі звинуваченням у сепаратизмі лідерів угорської громади краю, підпал офісу Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді… Сьогодні повторюється те ж саме. Навіть почерк однаковий. І я впевнений, що хтось спекулює, хтось навмисне ініціює ці процеси, пов’язані в тому числі із заявою представника нібито “Правого сектора”…»

Аналіз: Цікава відповідь, якщо врахувати те що на Закарпатті Петров появився у квітні 2020 року.  Ще вчора, на відповідне запитання одному провладному депутату, я отримав аналогічну відповідь: «Час покаже за чиї бабки цей сьогоднішній сценарій наїзду на мадярів відбувся….». Дійсно, час покаже. Але… Не буду нікого ні в чому обвинувачувати. Приведу тільки декілька фактів співпраці та зв’язків «Правого сектора» з СБУ:

  1. Екс-голова СБУ Валентин Наливайченко розповідає про зв’язки із добровольчим патріотичним рухом

(https://ukrainian.voanews.com/a/nalyvaichenko-sbu/2873756.html) та як «Правий сектор» допомагав становленню СБУ після втечі Віктора Януковича з України та Революції гідності

  1. За інформацією “Української правди” (https://www.pravda.com.ua/articles/2014/04/1/7020952/), Дмитро Ярош майже рік був помічником-консультантом народного депутата, “ударівця” Валентина Наливайченка — а потім голови Служби безпеки України.
  2. Після стрілянини в Мукачеві 11 липня 2015 року, в якій приймав участь «Правий сектор», голова СБУ Валентин Наливайченко виступив на захист даної організації (https://www.facebook.com/ps.kyiv/posts/1596450413955144/). Тут варто згадати, як бійці «Правого сектору», «до зубів озброєні», зуміли безперешкодно потрапити та організувати стрілянину в центрі Мукачева з жертвами. За всіма діями «Правого сектора» вилась оперативне знімання з боку обласної міліції.

Напередодні обшуків СБУ в Ласло Брензовича та  КМКС на ютубі появилось провокаційне відео на ютубі, в якому юнак в балаклаві та символікою «Правого сектору» погрожує угорцям. Збіг? Можливо. Але якесь дуже вдалий збіг.

Ще один цікавий факт. Олексій Петров, учасник Майдану, АТО, думаю, мав можливість співпрацювати з «Правим сектором» і знайомий його керівництвом.

Цитата: «…у мене з Василем Івановичем (мається на увазі Ласло Брензович – прим.) була розмова з приводу того, що я хотів би, аби він прийняв участь у формуванні коаліції в облраді і партія КМСК представила свою людину в президії — давайте без конкретних посад. Незважаючи на те, чи буде він залучений до голосування — мається на увазі, за представника провладної партії Президента на голову облради, — я йому сказав, що вирішувати в сесійній залі Закарпатської облради питання угорців без закарпатських угорців буде політичним моветоном. Будете ви в коаліції чи ні, сказав я, вважаю, що в президії представник угорців має бути.».

Аналіз: Якщо перекласти процитовані слова на нормальну людську мову, то виходить, щоб Петров просив Брензовича, щоб  КМКС підтримала «представника провладної партії Президента на голову облради». І це після того, як прикордонники не пропустили на територію України угорського чиновника високого рангу Іштвана Грежу, який відповідає в МЗС Угорщини за розвиток співпраці між областю Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаттям. Невже після таких провокаційних дій з боку української влади Ласло Янович би погодився підтримати «провладну партію Президента» та її представника? Це, або політичне невігластво або «проросійський» менталітет «провладного кандидата на голову обласної ради»: «можна з народом «через коліно», а когось звати на каву і пропонувати долари за голосування?» (думка одного з депутатів обласної ради – прим.), яка вже була озвучена на теренах інтернету і буде подана на першій сесії обласної ради 8 скликання: «Після невдалої спроби влади, через тиск силовиків загнати в коаліцію (більшість) в Закарпатській обраді депутатів партіі КМКС, представники влади, партії «Слуга народу» та дружніх їм політичних сил вдаються до другого етапу формування «більшості».

Стало відомо з вірогідних джерел і компетентних людей, що деякі представники з новообраних депутатів і «рішал» почали сепаратні переговори з окремими депутатами від інших політсил, які пройшли в Закарпатську облраду з проханням підтримати представника «Слуги народу» на посаду голови облради і пропонують за це суму не меншу як 50000 «американських рублів» (Иван Чубирко). Такі фінти з нормальними закарпатцями не проходять.

Думаю, що цього коротко аналізу інтерв’ю Олексія Петрова, яке він дав талановитій журналістці Тетяні Когутич  від Укрінформу, щоб зрозуміти, що who is who (ким є) «провладний кандидат» на посаду голови Закарпатській обласної ради.

Спасибі, пані Тетяно!

Постскриптуп. Чому в унісон з «провладною партією» заспівала і «Європейська Солідарність Закарпаття», підсиливши провокаційні дії СБУ проти угорської меншини Закарпаття? Невже між «Європейською Солідарністю Закарпаття» та «Слугами народу» Закарпаття» існує такий собі «пакт Рібентропа-Молотова»? Чи може я помиляюсь?

(https://www.facebook.com/Zakeurosolidarity/posts/3550724285016467)

Така собі примітивна “ЄС-ходовочка” в угоді одній конкретній людині і на шкоду всій Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *