Заява КМКС: “Скасування реєстрації партії” суперечить закону України

У КМКС відреагували на інформацію, що розповсюдили деякі ЗМІ щодо можливого анулювання реєстрації партії.

Нагадаємо, що закарпатський журналіст Віталій Глагола з посиланням на власні джерела повідомив, що нібито Міністерство юстиції планує звернутися до суду про скасування реєстрації цієї політсили через порушення вимог українського законодавства.

Він зазначив, що представники цієї партії брали участь в двох останніх парламентських виборах, однак не в якості кандидатів від КМКС. А зігдно вимоги ст. 24 закону «Про політичні партії в Україні» передбачено, що в разі невисування політичною партією своїх кандидатів по виборах президента України і вибори народних депутатів України протягом 10 років орган, який зареєстрував політичну партію, має звернутися до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва.

У КМКС зазначили, що з моменту проголошення незалежності України вони у тій чи іншій формі брали участь у всіх виборах. Закон 1992 року позбавив громадські організації права брати участь у виборах, навіть на муніципальному рівні. Відповідно 17 лютого 2005 року була зареєстрована партія «КМКС» – Партія угорців України.

Оскільки угорська громада не мала шансів подолати 5%-го прохідний бар’єр до Верховної Ради, партія висунула кандидатів лише в окремих округах. Так, на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року партія висунула трьох кандидатів: Василя Бренцовича в окрузі 68, Гезу Гулачі в окрузі 69 та Міклоша Ковача у окрузі 73.

“Виходячи з цього, 10 років, передбачених законом для обов’язкової участі у парламентських виборах, закінчуються в 2022 році”, – зазначають у КМКС.

Таким чином, новину про ініціювання припинення реєстрації партії, яка трактувалася як доконаний факт у кількох ЗМІ, у КМКС розглядають як черговий етап медіа-кампанії проти угорців Закарпаття.

Також у КМКС зазначили, що ліквідація угорської партії в Україні може означати повне припинення представництва угорців на Закарпатті в майбутньому.

Нагадаємо, що згідно закону України «Про політичні партії в Україні» політичні партії припиняють свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску) або в разі заборони її діяльності чи анулювання реєстрації в порядку, встановленому цим та іншими законами України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *