Ефективність вакцини для лікування раку перевірять на людях

Американські вчені описали потенційну протиракову терапію вакцинами, які допомагають імунним клітинам краще виявляти та знешкоджувати ракові клітини. Вакцина PD1-Vaxx, що є інгібітором імунних контрольних точок, у дослідах на мишах з раком товстої кишки продемонструвала безпечність та ефективність, яка може бути ще більшою у комбінації з вакциною B-Vaxx. На основі результатів роботи американський регулятор схвалив проведення першої фази випробувань PD1-Vaxx на людях. Дослідження оприлюднене у статті журналу Oncoimmunology.

Що за інгібітори контрольних точок?

Боротися з раком науковці пропонують різними шляхами, деякі з яких наразі мають невеликий потенціал, інші ж здаються справжнім проривом. До останніх можна віднести розроблення інгібіторів імунних контрольних точок. Метод полягає в блокуванні механізмів, які ракові клітини використовують для уникання імунної відповіді організму. Одним із таких механізмів є вироблення раковими клітинами білка PD-L1. Зазвичай він присутній на поверхні здорових клітин і слугує повідомленням для імунних клітин про відсутність відхилень. Тобто, коли імунна клітина зв’язується своїм білком PD-1 із білком PD-L1 на іншій клітині, то вона сприймає це як ознаку здоров’я клітини, не реагує на неї та згодом рухається далі. Інгібітори PD-1 є відносно новим класом ліків, які дають змогу імунним клітинам ефективніше виявляти та вбивати ракові клітини. Вчені з Університету Огайо у новій роботі повідомляють, що знайшли спосіб зробити процедуру ще ефективнішою.

Яка їхня ідея?

Одним із перших засобів для інгібування імунних контрольних точок є моноклональні антитіла, які запускають ширшу імунну відповідь поліклональних антитіл. Це чимось схоже на роботу вакцин, тому така терапія зветься PD1-Vaxx і є ефективнішою за перше покоління інгібіторів ІКТ. У новому дослідженні американські вчені дослідили ефективність PD1-Vaxx у комбінації з іншою імунотерапією раку — вакциною B-Vaxx. Завдяки цьому науковці змогли краще зрозуміти принцип роботи протиракових вакцин.

З’ясувалося, що PD1-Vaxx активує імунні В- та Т-клітини для кращого знищення ракових пухлин. Крім того, лікування блокує сигнальні шляхи, які мають вирішальне значення для росту та підтримки пухлин. Тобто комбінація вакцин “заряджає” та націлює імунну систему на боротьбу з раком.

Яка ефективність?

Подвійну терапію вчені перевірили на мишах із раком товстої кишки. Автори роботи кажуть, що бажана імунна відповідь виникла після лікування у дев’яти з десяти піддослідних тварин. Що важливо, терапія не викликала у мишей проявів токсикозу або важких автоімунних реакцій.

Перші клінічні дослідження вакцини PD1-Vaxx на людях проведуть на початку 2021 року для лікування пацієнтів із немілкоклітинним раком легень.

nauka.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *