Суд розблокував будівництво вітроелектростанції на полонині Боржава

Суд Львова дозволив турецькому інвестору будувати ВЕС. Активісти планують оскаржувати рішення.

Восьмий апеляційний адмінсуд Львова розблокував будівництво турецьким інвестором вітроелектростанції на найдовшій полонині Закарпаття – полонині Боржаві. Суд відновив дію висновку з оцінки впливу на довкілля, який дає змогу збудувати на ВЕС, повідомляє ZAXID.NET. Активісти планують подати позов у Верховний суд.

18 березня цього року Закарпатський окружний адмінсуд скасував турецькому інвестору «Атлас Воловець Енерджі» висновок з оцінки впливу на довкілля. Цей документ видав департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, і на його основі забудовнику вдалося отримати дозвіл на будівництво ВЕС. Скасування дії цього документа фактично зупинило підготовку будівництва.

Третього листопада Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова задовольнив апеляційні скарги фірми-забудовника «Атлас Воловець Енерджи», Воловецької селищної та Тибавської сільрад і скасував рішення Закарпатського окружного адмінсуду, відновивши дію висновку з оцінки впливу на довкілля.

ТОВ «Атлас Воловець Енерджі» у 2017 році розпочала збір усіх необхідних документів для будівництва на полонині Боржаві вітрової електростанції загальною потужністю 120 МВт. Йшлося про облаштування 34 вітряків по 150 метрів заввишки разом з гірськими сполучними дорогами і підземними кабелями на десятки кілометрів уздовж Боржави. Будівництво мало початися в червні 2019 року.

Проте місцеві активісти та екологи виступили проти облаштування ВЕС. На їхню думку, через будівництво можливі ерозія ґрунту, небезпека утворення зсувів, селів, зменшення туристичної привабливості регіону та чисельності рідкісних видів рослин і тварин. Натомість інвестор стверджує, що вплив на природу буде мінімальним, а інвестиція сприятиме розвитку туризму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *