Чорна діра розірвала близьку до нас зірку (відео)

Зірка, розміром з Сонце, витягнулася в нитку і випустила яскраві спалахи.

У 215 мільйонах світлових років від нашої планети чорна діра розірвала зірку. Ця неймовірна космічна смерть відома як подія приливного руйнування (tidal disruption event, TDE). Важливість її в тому, що вона — найближче до нас з будь-коли зареєстрованих.

Коли чорна діра знищила зірку, з’явився яскравий спалах світла, що дає розуміння цього явища.

ESO / M. Kornmesser

Нова подія приливного руйнування, вперше виявлене рік тому, отримала назву AT2019qiz.

Як повідомляється в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, чорна діра в один мільйон разів більша за масу Сонця розірвала на частини зірку розміром приблизно з Сонце.

Коли об’єкт підходить надто близько до чорної діри, він відчуває величезну гравітацію. Найчастіше це призводить до смерті об’єкта через спагетіфікацію.

Спагетіфікація — явище, при якому об’єкт сильно розтягується через гравітаційні сили іншого об’єкта (в цьому випадку, чорної діри). Розтягнутий матеріал нагрівається до утворення плазми, яка потім обертається навколо чорної діри. Плазма витягується в нитку і потрапляє в чорну діру, нагріваючись до ще вищих температур і створюючи яскраві спалахи. Їх можуть відстежувати астрономи. Однак часто такі спалахи приховані за пилом і сміттям.

Нове дослідження показало, що це сміття — останки самої зірки, виштовхнуті чорною дірою. У міру віддалення від неї останки остигають і ускладнюють спостереження. На щастя, вчені помітили явище рано і встигли розгледіти, як «підіймається завіса з пилу та уламків, коли чорна діра запускає потужний потік матеріалу зі швидкістю до 10 000 км / с».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *