Історичні факти про запуск “Анці Кушницької” та її перші невдачі

На сторінці “Туристика Закарпаття” в соцмережі Фейсбук опублікували цікаву інформацію про запуск Боржавської вузькоколійки та її перші невдачі.

Боржавська вузькоколійка – важлива частина транспортної інфраструктури Закарпаття минулого століття, запущена 23 грудня 1908 року як акціонерне товариство «Borzsavolgyi Gazdasagi Vasut Rt.» (Берегово – Довге; Виноградів – Хмільник).

Її відкриття – подія не тільки регіонального рівня, а першочергова місія – транспортування лісу. Пасажирські ж перевезення мали другорядне значення.

Ще й двох місяців не пройшло від дня її роботи, як на сторінках газети «Ung» зітхали: «злий фатум» переслідує вузькоколійку, адже за такий короткий період було і сходження з колій, і перевертання, і навіть пожежа…

У замітці детальніше написано про випадок загоряння в останньому вагоні. Зазначалось, що у ньому був відсутній стоп-кран та міжвагонні переходи. Пасажири, не маючи змоги навіть повідомити про пожежу, вистрибували на ходу… На щастя, окрім особистих речей і вагону, серйозно ніхто не постраждав.

Попри різні прикрощі, вже наступного року було продовжено сполучення з Довгого до Кушниці (саме від цього населеного пункту пізніше і з`явилась народна назва вузькоколійки – «Анця Кушницька»).

Попереду її чекали періоди розквіту і занепаду…
Станція Сільце, 1911р
Станції Хмільник, 1930 р.
Станція Хмільник
Паротяг U 35.301 на станції Іршава, 1935р
Станція Іршава

Автори-дослідники: Богдана Носа та Віктор Суліма.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *